След срива на Търговския регистър, който продължи 19 дни, министрите решиха

...
 След срива на Търговския регистър, който продължи 19 дни, министрите решиха
Коментари Харесай

След срива в Търговския регистър правят централно хранилище за копия на данните

 След срутва на Търговския указател, който продължи  19 дни , министрите взеха решение през днешния ден централно вместилище да съхранява копия на данните на всички администрации.
Хранилището за резерзви данни на сериозните системи и регистри в България би трябвало да проработи единствено за два месеца и половина – до 15 ноември 2018 година Този проект бе гласуван през днешния ден от държавното управление, заяви пресцентърът на Министерския съвет.

Проектът ще коства най-вече 800 хиляди лева, разгласи преди две седмици вицепремиерът Томислав Дончев пред bTV.

Той разясни, че с парите ще се сътвори масив от един петабайт, който ще е физически ситуиран на едно или повече места. Дончев съпостави хранилището с трезор, в който всяка институция ще има личен сейф. Копията ще се пазят от Държавната организация „ Електронно ръководство “ (ДАЕУ), която има вместилище в Основния център за данни на електронното управление, което би трябвало да бъде разширено.

В момента всяка администрация дава отговор за съхранението на данните, които поддържа. В значително случаи инфраструктурата е създадена от външни реализатори, а поддръжката се реализира в границите на избрани периоди.

Тепърва институциите ще създават административна процедура за прехвърлянето на копията, а срокът е 10 септември.

Също до 10 септември ръководителят на ДАЕУ и администрациите ще проучват евентуалните опасности при прехвърлянето на данни през Единната електронна съобщителна мрежа (ЕЕСМ).

До 15 ноември 2018 година би трябвало да бъде гарантиран потенциалът за работа на хранилището. Отговорността за целостта и сигурността на копията е на съответната администрация. ДАЕУ ще обезпечава физическата, информационната и инженерно-техническата сигурност, нужна за съхранението, в Основния център на е-управлението.

Припомняме, че сривът на Търговския указател, който проработи през вчерашния ден, наруши лятната отпуска на депутатите, които се събраха на  изключително заседание  да разискват проблема. 
 
По публикацията работи: Надежда Бочева
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР